Tortilla met chorizo en oude kaas

Tortilla met chorizo en oude kaas

Ik ben gek op de Spaanse keuken, en met name op tapas! Van vlees tot vis en vega, ik vind het heerlijk. Eentje daarvan is de typisch Spaanse aardappel tortilla. Wat eigenlijk een dikke aardappel omelet is. Nou vind ik de originele Spaanse tortilla vaak een beetje flauw..

Daarom ben ik dus naar wat extra (Spaanse) smaakmakers op zoek gegaan die de tortilla in mijn ogen wat kunnen oppimpen. Omdat ik ook dol ben op Spaanse chorizo, was het voor mij niet zo moeilijk. Dat moet een Spaanse tortilla met chorizo worden!

Zo is dit recept dus tot stand gekomen. En inmiddels een soort van traditie in mijn familie geworden. Dat als er een familiegelegenheid is waar eten bij past, mijn Spaanse kipkluifjes en Spaanse tortilla gemaakt worden. Soms door mij, maar soms ook door mijn moeder die de recepten van me heeft overgenomen.

Zelf vind ik de tortilla het lekkerst als onderdeel van een tapas maaltijd, met een goede zelfgemaakt aïoli erbij, gewoon omdat ik dol ben op knoflook. Wat staat er bij mij dan op tafel bij een Tapas avondje? Nou deze tortilla dus, mijn kipkluifjes met knoflook, gambas al ajillo, calamari en chorizo of serranoham kroketjes. En soms nog wat andere hapjes. Vaak met een frisse salade en een goede bak brood met aïoli. En een flinke kan zelfgemaakte sangria of Agua de Valencia. Heerlijk zijn dat soort avondjes!

Je kunt de tortilla uiteraard ook gewoon als hoofdgerecht eten, Zorg dan dat je met veel personen bent! Het is namelijk veel. En dat je er een lekker frisse salade bij serveert.

Smakelijk!

Tortilla met chorizo en oude kaas

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 1 tortilla
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen iets kruimig
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 chorizoworst (ongeveer 200 gram)
  • flinke scheut olijfolie
  • 8 eieren
  • zout en peper
  • bosje verse peterselie
  • 100 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Maak de ui schoon en snijd deze in dunne ringen.
  • Verwijder het velletje van de chorizo en snijd de chorizoworst in halve plakjes.
  • Maak de knoflook schoon en snijd deze ook fijn.
  • Verhit een laagje olijfolie in een brede koekenpan (hier moet de tortilla uiteindelijk ook helemaal in passen. Zorg dat de hele bodem van de pan bedekt is met olie.
  • Bak hierin de aardappelschijfjes, uienringen en chorizo in ongeveer een kwartiertje zacht en gaar. Voeg dan de knoflook toe en bak deze ook nog 2 minuten mee.
  • Klop in een grote kom de eieren los met wat peper, zout en de verse (fijngehakte) peterselie.
  • Schep, zodra de aardappels gaar en zacht zijn, het aardappelmengsel met een schuimspaan uit de pan. En voeg het toe aan de kom met eieren.
  • Roer alles goed door elkaar en laat dit ongeveer 5 minuutjes indikken. Roer er nu de geraspte kaas doorheen.
  • Zorg dat er nog voldoende olie in de pan zit. Voeg alles weer toe aan de pan en zorg dat de bovenkant mooi glad is. Doe nu het deksel op de pan en laat het op laag vuur ongeveer 15 minuten garen of totdat de bovenkant bijna gestold is.
  • Nu ga je de tortilla omdraaien. Leg een bord bovenop de tortilla dat net iets groter is dan de pan. Houd je hand op de onderkant van het bord en draai nu de pan om zodat de tortilla op het bord ligt.
  • Schuif de tortilla vervolgens terug in de pan met de ongare onderkant naar beneden. Laat het zo nog 5 tot 10 minuten garen. Het deksel hoeft nu niet meer op de pan.
  • Schuif de tortilla op een mooi groot bord of een serveerplank. Je kunt de tortilla zowel koud, lauw als warm eten.
  • Serveer als onderdeel van een tapasmaaltijd of als hapje bij de borrel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.