Eenden bitterballen: Pulled duck bitterballen

Eenden bitterballen: Pulled duck bitterballen

Zoals je op de foto’s ziet, maakte ik deze bitterballen met kerst. Ik serveerde 1 zo’n heerlijke grote bitterbal per persoon met een beetje vijgenchutney als voorgerechtje. Maar daarna had ik er natuurlijk hartstikke veel over, de we lekker hebben opgegeten met frietjes erbij of bij een borrel. Genoeg gelegenheden dus om deze heerlijke eendenbitterballen voor te maken!

En het beste zelfgemaakte bitterballen is natuurlijk de rijke vulling! Zo vind je ze nergens.. Ook zijn ze superkrokant doordat je ze dubbelgepaneerd hebt én je hebt er lekker veel! Ik zorg namelijk altijd dat ik een mooi voorraadje in de diepvries heb 🙂 Altijd lekker namelijk om een bitterballetje te frituren.

Ik serveerde de bitterballen met vijgenchutney (gewoon gekocht) en dat vind ik zelf echt een heerlijke combinatie! Het zoete past namelijk perfect bij het vettige eendenvlees. Je koopt deze gewoon bij de Albert Heijn (staat bij de kaasjes) en heel veel heb je er niet van nodig. Niet zoals wanneer je een bitterbal in de mayo of mosterd dipt 😉

Geniet ervan!

Eendenbitterballen - Pulled duck bitterballen met vijgenchutney
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Eendenbitterballen

Voorbereiding 55 minuten
Bereiding 5 minuten
Opstijven:1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 20 bitterballen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Vulling

  • 1 blik confit de canard
  • 2 sjalotten
  • 50 gram eendenvet (uit het blik)
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 gram bloem
  • scheutje medium dry sherry
  • 200 ml wildfond
  • zout en peper
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 tl worcestershiresaus

Paneren

  • bloem
  • eiwit
  • paneermeel

Serveer met

  • 1 potje vijgenchutney

Instructies

Vulling

  • Haal de eendenbouten uit het eendenvet. Pluk het eendenvlees in kleine stukjes van de botten. Gooi de botjes weg en bewaar het vlees en het vet apart.
  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze.
  • Verwarm 50 gram van het eendenvet en bak hier de sjalotjes in totdat ze net zacht zijn.
  • Voeg het eendenvlees toe en roer alles goed door elkaar.
  • Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Bak ongeveer 1 minuutje mee.
  • Voeg dan de bloem toe en bak dit zo'n 3 minuten mee.
  • Blus af met de sherry en roer los totdat je ragout wat dikker begint te worden.
  • Voeg dan het wildfond toe en roer totdat je een mooie dikke ragout hebt.
  • Breng de ragout op smaak met zout, peper, mosterd en worcestershiresaus.
  • Roer alles goed door en doe de vulling over in een platte schaal. Dek dit af en laat afkoelen (in de koelkast)

Bitterballen paneren

  • Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
  • Weeg telkens een stukje vulling af van ongeveer 50 gram (dit zijn flinke bitterballen). Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes.
  • Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
  • Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel.
  • Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben.
  • Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
  • Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren.
  • Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar.
  • Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.

Bitterballen frituren

  • Verwarm de frituurpan of olie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 tot 6 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met vijgenchutney en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.