Ajam Betawi (Krokante kip in ketjapsaus)

Ajam Betawi (Krokante kip in ketjapsaus)

Ik kende Ajam Betawi eigenlijk nog niet, totdat ik het ergens in een lijst met populaire Indische gerechten langs zag komen. Ik ken op zich al best wat Indonesische gerechten, maar deze dus nog niet. Het klonk wel direct heel erg lekker! Gefrituurde kipstukjes in een ketjapsaus, what’s not to love? Ik ben in ieder geval gek op ketjap en eigenlijk alles dat gefrituurd is haha! Ajam Betawi kwam dus zeker om mijn to-cook lijstje 🙂

Ik heb wat rond gezocht naar recepten voor Ajam Betawi en hoe je kippendij stukjes het beste kunt frituren en ben lekker aan de slag gegaan! Ik heb een beetje pit aan de saus toegevoegd door wat sambal brandal toe te voegen en heb de stukjes kip in een jasje van bloem én maizena gecoat en daarna heerlijk gefrituurd. Ik denk dat het in het originele recept niet hoort, maar ik voeg ook een beetje ketjap asin toe. Ik vond het zoete in de saus anders iets te veel overheersen en vond dus dat het nog een beetje zout nodig had.

Ik serveerde deze Ajam Betawi met gekookte pandanrijst en simpele gestoomde paksoi. Gestoomde paksoi is heel makkelijk te maken! Snijd de takken los van de paksoi en halveer ze eventueel, doe over in een stoommandje en stoom dit in 5 minuten gaar boven de pan waar je de rijst in kookt. Supermakkelijk, lekker multitasken en het smaakt heerlijk bij de zoete en pittige smaken van de Ajam Betawi. Maar je kunt er ook een simpele komkommersalade bij eten of gewoon in stukjes gesneden komkommer.

Ps. Ben je fan van gefrituurde kip? Probeer dan ook eens mijn Koreaanse gefrituurde kip of Kimchi salade met gefrituurde kip.

Smakelijk!

Ajam Betawi: Krokante gefrituurde kip in pittige ketjapsaus
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Ajam Betawi: Gefrituurde kip in ketjapsaus

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Ketjapsaus

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • klein stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl sambal brandal
  • 1 el citroensap
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el ketjap asin
  • 6 el ketjap manis

Ajam Betawi

  • 800 gram kippendijen
  • 2 el bloem
  • 3 el maizena
  • zout en peper
  • zonnebloemolie om in te frituren

Instructies

Ketjapsaus

  • Maak de boemboe door de ui, knoflook en gember schoon te maken en samen met de koriander en sambal grof te malen in de keukenmachine.
  • Verhit vervolgens een tl zonnebloemolie in een diepe steelpan en fruit hier de boemboe in aan.
  • Voeg hier het citroensap, de bruine basterdsuiker, ketjap manis en ketjap asin aan toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, kun je het vuur laag zetten. Houd de saus warm.

Gefrituurde kip

  • Snijd de kippendijen in stukjes. Meng de bloem en maizena in een diep bord en roer goed door elkaar. Breng de kip op smaak met peper en zout en roer de kipstukjes door het maizena mengsel.
  • Verhit een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie in een wokpan tot 180 graden (heet genoeg om in te frituren). Frituur de kip (eventueel in 2 porties) in zo'n 8 tot 10 minuutjes lichtbruin in de olie.
  • Meng de gefrituurde kip met de saus en serveer direct met witte rijst en eventueel een komkommersalade of gestoomde paksoi.

Notities

Lekker met een frisse komkommersalade

1 gedachte over “Ajam Betawi (Krokante kip in ketjapsaus)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.