Verhit het klontje boter in een diepe pan. Maak de ui schoon en snipper deze. Fruit de ui in de boter. Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan. Bak samen een minuutje.
Voeg dan de risotto rijst toe en bak ook een paar minuten mee totdat de korrels nét niet meer volledig melkwit zijn. Voeg een flinke scheut bier toe en laat pruttelen totdat het bier is opgenomen door de rijst.
Snijd de truffelsalami in kleine stukjes en roer dit samen met de truffeltapenade door de risotto. Voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de runderbouillon toe en voeg steeds pas een nieuwe lepel toe als de vorige volledig is opgenomen. Roer regelmatig. Op deze manier heb je na zo'n 20 minuten een mooie romige risotto.
Voeg vervolgens parmezaanse kaas, zout, peper en verse peterselie naar smaak toe. Goed proeven dus of je 'm genoeg op smaak vindt! Doe de risotto over in een platte brede schaal, dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen in de koelkast.
Paneren
Zet 3 diepe borden klaar. Vul de eerste met wat bloem, de tweede met eiwit en de derde met paneermeel. Zet ook een kommetje met de geraspte mozzarella klaar.
Pak een beetje risotto in je handpalm, maak wat platter en stop wat geraspte mozzarella op de risotto. Rol hier een balletje omheen. Rol het risottoballetje eerst door de bloem, dan door het eiwit, dan door het paneermeel. Om de balletjes dubbel te paneren (extra krokant!) haal je ze nog een keer door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Doe dit totdat alle risotto op is.
Vries de arancini in, los van elkaar. Ik doe er vaak velletjes bakpapier tussen, zodat ze erlkaar niet raken. Eenmaal diepgevroren, kun je ze wel gewoon bij elkaar in een zakje of bak doen. Maar niet eerder, anders plakken alle arancini aan elkaar.
Frituren
Verhit een pan met zonnebloemolie tot 180 graden. Frituur hier de arancini (in porties) in totdat ze goudbruin zijn. Dat duurt afhankelijk van de grootte van je balletjes zo'n 5 tot 8 minuten. Serveer de arancini met truffelmayonaise als voorgerecht of als hapje.
Notities
Ik maakte deze arancini met panko in plaats van paneermeel, daarom ziet de foto er waarschijnlijk anders uit dan jouw eigen arancini. Ik maak mijn bitterballen altijd met paneermeel en vind dat lekkerder dan toen ik deze met panko maakte. Vandaar dat ik ook hier paneermeel adviseer :)