Breek de witte chocolade in stukjes of hak het grof. Smelt de witte chocolade met de boter au bain marie. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Vet de soufflébakjes in met wat boter en bestuif ze met een beetje bloem.
Maal de pistachenoten fijn in een keukenmachine tot een smeuïge pasta. Zet dit opzij totdat je het nodig hebt. Klop de eieren met de suiker totdat het mengsel licht gaat schuimen. Schraap het merg van het vanillestokje er uit en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel hier vervolgens voorzichtig het chocolademengsel, de bloem en de gemalen of gehakte pistachenootjes doorheen.
Verdeel het beslag over de 4 vormpjes en zet het 2 uur in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de cakejes 10 - 15 minuten totdat ze wat gerezen zijn en lichtbruin zijn. Afhankelijk van hoe vloeibaar je ze van binnen wilt, kun je de baktijd verkorten of verlengen. Serveer warm met een bolletje (vanille)ijs.