Italiaanse gehaktballetjes met mozzarella en pesto
Gang Hoofdgerechten
Keuken Italië
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Auteur Eviekookt
Ingrediënten
Gehaktballetjes
500gramkalfsgehakt
3teentjesknoflook
peper & zout
50gramparmezaanse kaas
1eluienpoeder
bosjebasilicum
bosjeverse peterseliefijngehakt
1bolmozzarellafijngehakt
Tomatensaus
2sjalotten
2teentjesknoflook
1eltomatenpuree
0,5runderbouillonblokje
1bliktomatenblokjes
Italiaanse kruidennaar smaak (ongeveer 2 el)
scheutjerode wijn
1bolmozzarella
400grampasta
Groene pesto
1flinke bosverse basilicum
1grote teenknoflook
50gramgeroosterde pijnboompitten
50gramgeraspte parmezaanse kaas
zout en peper
extra vergine olijfolievan goede kwaliteit
Instructies
Gehaktballetjes
Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Hak de basilicum en peterselie fijn en doe dit ook bij het gehakt. Voeg ook het uienpoeder en de geraspte parmezaanse kaas toe en breng flink op smaak met peper en zout. Meng het gehakt goed door elkaar. Maak eventueel een proefballetje die je eventjes opbakt, zodat je weet dat er voldoende zout en peper door het gehakt zit.
Snijd nu 1 bol mozzarella in kleine blokjes en draai gehaktballetjes die je elk vult met een blokje mozzarella. Zorg er voor dat de balletjes goed dichtzitten, anders barsten ze open bij het bakken. Laat de gehaktballen even opstijven terwijl je de tomatensaus maakt.
Tomatensaus
Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak ze in een klein beetje olijfolie totdat de sjalotten licht glazig zijn. Bak vervolgens de tomatenpuree eventjes mee. Voeg daarna de tomatenblokjes, rode wijn, kruiden en het bouillonblokje toe. Roer goed door elkaar en laat op laag vuur pruttelen.
Haal de balletjes uit de koelkast en bak deze (zonder olie of boter) in een koekenpan rondom bruin. Voeg ze (als ze bruin zijn) toe aan de tomatensaus. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Groene pesto
Maak de knoflook schoon en doe dit in een keukenmachine samen met alle andere ingrediënten. Breng op smaak met peper en zout en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Pureer tot een grove pesto. Is de pesto te droog? Voeg dan nog wat olijfolie toe. Is de pesto te nat? Voeg dan eventueel nog wat pijnboompitjes toe. Zet de pesto opzij totdat je het nodig hebt.
Ovenschotel
Giet de saus met de ballen over in een grote ovenschaal (of meerdere kleintjes). Snijd de mozzarella in plakken en bedek de gehaktballen met de plakken mozzarella en de pesto. Bak dit in 10 tot 15 minuutjes gaar in de voorverwarmde oven. Kook ondertussen de pasta gaar zoals aangegeven op de verpakking. Lekker met een frisse salade!