150gramgeraspte oude kaas+ wat extra om te gratineren
3eidooiers
Instructies
Snijd de aubergines in plakken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en laat dit 20 tot 30 minuutjes staan. Verwarm de oven voor op 200 graden en dep de aubergines vervolgens droog. Bak de aubergines ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven totdat ze zacht en lichtbruin zijn (zet de oven niet uit!). Schil ondertussen de aardappelen, snijd deze in dunne plakjes en kook deze in gezouten water 10 tot 15 minuten totdat de plakjes zacht zijn. Giet af en zet opzij.
Maak ondertussen de uien en knoflook schoon en snipper deze. Rul het lamsgehakt met wat peper en zout in een grote wokpan en bak vervolgens de uien en de knoflook even mee. Voeg alle kruiden en de tomatenpuree toe en bak dit nog een paar minuutjes mee. Voeg dan de rode wijn, het bouillonblokje en de tomatenblokjes toe en roer goed door. Laat dit even pruttelen totdat het gehaktmengsel wat droger is. Zonder deksel zal dit ongeveer 20 minuutjes duren
Nu kun je de bechamelsaus gaan maken. Verwarm de boter in een hoge pan totdat deze gesmolten is. Voeg vervolgens de bloem toe en roer dit goed door elkaar. Je krijgt nu een soort van droge pasta. Bak deze 5 minuutjes totdat de bloem gaar is. Nu ga je de bechamelsaus maken door de melk beetje bij beetje toe te voegen. Afhankelijk van de dikte die je wil, voeg je meer of minder melk toe. Je bent hier op zoek naar een mooie gladde dikke saus die toch dun genoeg is om te gieten, maar nog wel mooi stevig is. Voeg als je deze consistentie hebt de kaas toe en laat deze smelten. Haal de bechamelsaus van het vuur en klop er de eidooiers doorheen. Blijf roeren om ervoor te zorgen dat je geen roerei krijgt.
Tijd om de moussaka samen te stellen! Begin met de laag aubergines, schep hier het gehaktmengsel op en dek deze af met de aardappelschijfjes. Giet hier vervolgens de bechamelsaus overheen en bestrooi met een klein beetje geraspte kaas. Bak de moussaka ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven totdat de kaas mooi gegratineerd is. Niet donker of krokant genoeg? Zet dan nog eventjes de grill aan. Houd het wel goed in de gaten! Het zou zonde zijn als de moussaka aanbrandt.