400gramtonijn - sashimi kwaliteitmooie lange vierkante moten (als het kan)
zout en peper
zwarte en witte sesamzaadjes
scheutjezonnebloemolie
Instructies
Leg de tonijn ongeveer 1 uur voordat je gaat koken, uit de koelkast. Je wil dat de vis op kamertemperatuur is.
Maak de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Teriyakisaus
Roer de maizena met het water glad in een klein kommetje en zet opzij.
Doe alle overige ingrediënten voor de teriyakisaus in een steelpannetje en breng aan de kook.
Roer het maizena papje nog even door en voeg dit toe aan de teriyakisaus. Roer de saus goed door en laat pruttelen totdat je een mooie dikke saus hebt.
Japanse salade
Maak de avocado schoon en snijd deze in stukjes.
Haal de zaadjes uit de komkommer en snijd deze ook in stukjes.
Meng de komkommer en avocado met de wakame en sojaboontjes. Roer alles goed door elkaar
Tonijn tataki
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een platte koekenpan (met anti aanbaklaag).
Kruid de tonijn rondom met peper en zout.
Meng de witte en zwarte sesamzaadjes en leg deze op een bordje. Rol hier de tonijn doorheen zodat de tonijn aan alle kanten bedekt is met de sesamzaadjes.
Bak de tonijn heel kort aan alle kanten op (middel)hoog vuur. Je wil dat de tonijn alleen dichtgeschroeid is en dat de sesamzaadjes wat verkleurd zijn. De binnenkant moet nog mooi rauw en rood zijn.
Snijd de gebakken tonijn in mooie plakjes.
Bord opmaken
Verdeel de sushirijst over 4 borden. Verdeel hier ook de tonijn en de salade over.
Doe wat toefjes wasabi mayonaise tussen de salade. Verdeel de teriyakisaus ook over de salade.
Hak de wasabinootjes grof en strooi deze, samen met wat sesamzaadjes over de salade. Smakelijk!