Snijd de tentakels en de zij'flapjes' van de inktvisjes af en snijd deze in kleine stukjes. Leg even opzij
Vulling
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze mooi lichtbruin zijn.
Snijd de chorizo in heel kleine blokjes en bak ze mooi knapperig in een grote wokpan.
Maak de sjalot schoon en snipper deze. Bak een paar minuutjes mee met de chorizo. Bak nu ook even de stukjes inktvis (tentakels en flapjes) mee totdat ze gaar zijn. Dit is zo klaar, bak ze vooral niet te lang, anders kan de inktvis taai worden.
Maak de knoflook schoon, pers deze uit en voeg toe aan de vulling in de pan. Bak ook ongeveer 1 minuutje mee. Haal de vulling van het vuur.
Rasp de schil van de citroen en roer deze samen met de geraspte parmezaanse kaas en de pijnboompitjes door de vulling. Knip nu ook de verse peterselie erboven. Roer alles goed door en breng op smaak met peper en zout.
Inktvissen vullen
Was de inktvissen goed en dep ze droog. Vul de binnenkant met de vulling en prik de opening dicht met een prikker.
Zwarte pasta
Kook de zwarte spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking in ruim gezouten water al dente.
Inktvissen bakken
Verhit een scheutje olijfolie in een platte pan (of wokpan) en bak de inktvisjes rondom gaar. De inktvis is gaar als het 'vlees' ondoorzichtig wit is en minder glanzend dan toen ze nog rauw waren.
Knoflookboter
Verhit de boter in een steelpannetje en laat in een paar minuten lichtbruin worden. Haal even van het vuur en laat wat afkoelen (de boter kan nogal heet worden). Maak dan de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de boter en roer goed door elkaar.
Serveren
Leg wat pasta op een bordje. Snijd de inktvissen in plakjes en leg deze op de pasta. Giet hier een beetje knoflookboter overheen. Garneer met nog wat extra geraspte kaas, peterselie en zwarte peper.