Kook de orzo in ruim gezouten water al dente volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Wel de rozijnen in heet water en rooster de pijnboompitjes totdat ze lichtbruin zijn. Ontpit de kalamata olijven (indien nodig) en snijd in kleine stukjes.
Tomatensaus
Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote wokpan en fruit hier de ui in aan.
Maak de aubergine schoon en snijd in blokjes. Bak deze een minuut of 5 mee met de uien. Maak ondertussen de courgette schoon en snijd in even grote blokjes als de aubergine. Voeg deze ook toe aan de pan en bak mee totdat ze net gaar zijn (ook zo'n minuut of 5).
Maak ook de knoflook schoon en snipper deze. Bak een minuutje mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Snijd de roma tomaten in grove stukken en voeg ook toe. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe voor de tomatensaus (behalve de crème fraîche, halloumi en verse oregano). Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus vervolgens op laag vuur pruttelen.
Snijd de halloumi in plakjes en bak in een droge koekenpan aan beide kanten bruin. Snijd vervolgens in kleinere stukjes.
Orzo bowl
Giet de rozijntjes af en roer deze samen met de pijnboompitten en kalamata olijven door de orzo. Verdeel de orzo over 4 kommen.
Roer de crème fraîche en de stukjes halloumi door de tomatensaus. Verdeel de saus ook over de 4 kommen en garneer met wat verse oregano.