(cocktail)prikkers (om de kip mee dicht te steken)
braadslee met rooster
Ingrediënten
1hele kipvan ongeveer 1,5 kilo
Vulling
300gramlamsgehakt
2teentjesknoflook
1ui
100gramfeta
handjevolwalnoten
2eltomatenpuree
2elgedroogde oregano
3elzongedroogde tomaten
3elkalamata olijven
4elcrème fraîche
handjevoldonkere rozijnen
zout en peper
Marinade
flinkescheutolijfolie
4teentjesknoflook
1tlkaneel
2eltomatenpuree
1tlpaprikapoeder
zout en peper
Instructies
Vulling
Wel de rozijnen in wat warm water. Maak de ui en de knoflook schoon en snipper beiden. Hak de walnoten grof en snijd de zongedroogde tomaten en olijven in kleine stukjes. Giet vervolgens de rozijnen weer af.
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Kneed alles goed door elkaar totdat alle ingrediënten evenredig zijn verdeeld. Bak een proefstukje van de vulling zodat je weet of er nog extra zout en peper bij moet.
Kip vullen
Spoel de kip goed af (van binnen en van buiten) en dep goed droog. Vul de holte van de kip met de vulling. Vul vervolgens ook de nek van de kip, let daarbij op dat het vel nog om de vulling dicht moet kunnen. Vul de kip zo veel mogelijk en steek het vel vervolgens dicht met de prikkers.
Marinade
Maak de knoflook schoon en snipper deze. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de marinade en breng op smaak met peper en zout. Wrijf de kip goed aan alle kanten in met de marinade. Probeer ook het vel voorzichtig los te maken van de borst en hier ook wat marinade tussen de wrijven.
Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden (hete lucht) en steek een vleesthermometer in het dikste stuk van de borst van de kip. Laat de kip even een kwartiertje rusten (buiten de oven) totdat de oven is voorverwarmd. Leg de kip op het rooster in de braadslede.
Rooster de kip totdat de thermometer een kerntemperatuur van 70 graden aangeeft. Wordt de kip te donker? Doe er dan wat aluminiumfolie overheen. Bij mij was dat rond de 60 graden.
Haal de kip (bij 70 graden) uit de oven en laat nog zo'n 10 minuutjes onder aluminiumfolie rusten zodat de sappen niet direct uit de kip lopen als je 'm aansnijdt. Giet het vet in de braadslee door een zeef in een sauskom en serveer dit bij de kip.
Kip snijden
Snijd vervolgens de borsten van de kip (net langs het borstwervel af naar beneden), snijd daarna de dijen en poten los. Verdeel de kip samen met de vulling onder je gasten. Smakelijk!
Notities
Tip! Serveer de kip met zelfgemaakte pita of orzo (roer er wat tomatenpuree en crème fraîche doorheen) en tzatziki!