Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix de boter met de basterdsuiker en de kristalsuiker tot een luchtig mengsel. Mix er dan een voor een de eieren doorheen, totdat deze volledig zijn opgenomen in het botermengsel.
Zeef de bloem, maizena, speculaaskruiden, bakpoeder en zout boven het deeg en roer totdat je een mooi stevig deeg hebt. Zet het deeg even opzij.
Amandelspijs
Kluts het eitje en maal de helft van het ei samen met de amandelen of het amandelmeel en de suiker tot een stevige spijs in de keukenmachine of blender. Bewaar de rest van het geklutst eitje om de koeken mee te bestrijken voor het bakken.
Gevulde koeken
Verdeel de amandelspijs en het deeg in 10 delen. Maak een bolletje van de spijs en rol hier het koekjesdeeg omheen. Leg deze bal op de (met bakpapier beklede) bakplaat. Doe dit totdat alle spijs en al het deeg op is. Bestrijk de deegballen met het geklutst eitje en strooi hier wat amandelsnippers overheen.
Bak de koekjes op 220 graden in 9 minuten gaar. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een ovenrooster om af te koelen.