Kook de rijst in de kippenbouillon zoals de bereidingswijze aangeeft op de verpakking. Zet opzij en laat eventueel afkoelen. Het liefst doe je dit zelfs een dag vantevoren
Komkommer zoetzuur
Meng de witte wijnazijn, water, suiker en zout in een kom. Halveer de komkommers in de lengte en schraap de zaadjes eruit met een lepeltje. Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe de komkommer in de kom bij het zuur.
Verwijder de zaadlijsten van 1 rode peper en snijd deze in dunne ringetjes. Voeg ook toe aan het zoetzuur en zet opzij. Roer zo nu en dan.
Sambal
Maak de overige pepers schoon en verwijder de zaadlijsten. Maak de knoflook schoon en maal grof in een keukenmachine samen met de rode pepers, trassie, citroensap, suiker en zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout.
Nasi goreng
Bak de sambal in een klein pannetje totdat deze heerlijk begint te geuren (zo'n 3 tot 5 minuutjes). Snijd ondertussen het vlees van de varkenskarbonades (varkensschouders) en snijd dit in kleine blokjes. Kruid rondom met peper en zout en bak in een grote wokpan bruin.
Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan met het vlees en wok ook even mee. Voeg vervolgens de sambal toe en bak alles nog eventjes samen.
Kluts 4 van de eieren en bak hier roerei van in een apart pannetje. Voeg dit vervolgens toe aan het vlees in de wokpan. Voeg nu ook de rijst toe en bak eventjes mee op hoog vuur.
Voeg vervolgens de ketjap manis toe en roer goed door. Snijd de lente ui in ringetjes en voeg ook toe. Roer alles goed door en bak nog even kort op hoog vuur zodat alles knapperig is, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan.
Bak 4 spiegeleitjes voor erbij. Serveer de nasi goreng met het zoetzuur en een gebakken eitje. Lekker met eventueel wat gefrituurde uitjes, saté en natuurlijk kroepoek.