Kneed voor het pastadeeg de bloem en eieren met een snuf zout en een scheut goede olijfolie tot een mooi donkergeel stevig deeg. Rol op tot een bal, pak ik met plasticfolie en laat een half uurtje rusten.
Ondertussen kun je de vulling maken. Doe het gehakt in een kom (of haal het eerst uit de braadworsten). Snijd de pancetta en mortadella in kleine stukjes. Rasp de parmezaanse kaas. Doe de mortadella, pancetta, parmezaanse kaas en het ei in de kom met het gehakt en kneed door tot een mooi egaal mengsel. Breng op smaak met wat peper (en evt. zout).
Pastadeeg uitrollen
Nu kun je het pastadeeg uitrollen. Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plastic folie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. tortellini is het lekkerst met zo dun mogelijk deeg. Ik rol het zelf altijd uit tot de één na dunste stand op de machine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten met koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Tortellini vullen
Snijd je deeg in vierkanten. Afhankelijk van hoe groot je de tortellini wil maken, snijd je ook je vierkantjes uit. Leg een lepeltje vulling in het midden van het deeglapje. Maak het deeg rondom de vulling nat met wat water. Vouw je tortellini dicht door 2 hoeken (tegenover-liggende) tegen elkaar te vouwen en goed dicht te drukken. Vouw nu ook andere 2 hoeken naar elkaar toe. Doe dit totdat het deeg en de vulling op is. Leg je tortellini op een met bloem bestoven theedoek en strooi er ook nog wat bloem overheen.
Salie botersaus
Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan lichtbruin. Doe ze over in een kommetje. Smelt de boter in dezelfde pan. Snijd de salieblaadjes in reepjes en maak de knoflook schoon. Pers de knoflook uit en bak samen met de reepjes salie in de boter totdat je keuken lekker naar knoflook ruikt. Voeg dan de pijnboompitten toe en breng op smaak met peper en zout.
Kook de tortellini in 5 minuutjes al dente in gezouten water en schep ze om met de saus. Bestrooi met wat extra parmezaanse kaas en serveer met een frisse salade.