Wildstoof met paddenstoelen en pastinaakpuree

Wildstoof met paddenstoelen en pastinaakpuree

Het allerbeste aan het najaar en de winter is toch wel dat wild weer in het seizoen is! Mij kun je echt heel erg blij maken met wild. Van kwartel tot wild zwijn, ik vind het allemaal heerlijk! Heel erg verleidelijk dus om er weer eens wat lekkers mee te maken! En wat doet het nou beter dan een stoofpot? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van stoofvlees houdt.. Dan moet het wel lekker zijn, toch?!

Ik maakte dus een heerlijke stoofpot van hert en wild zwijn. Met paddenstoelen, pastinaak en hazelnoot. Omdat ik dat prachtige smaken vind die goed bij het seizoen passen én heerlijk smaken bij wild en stoofvlees. Het bordje ziet er wat donker en kleurloos uit, maar zo smaakt het helemaal niet! Ja, het smaakt naar herfst, maar laat de herfst nou verdomd goed smaken 🙂

In principe bedacht ik dit recept als kerst gerechtje, maar het misstaat zeker niet op een koude herfstige en regenachtige avond, voor de kerst. Het is vooral gewoon erg lekker namelijk. Drink er een stevig biertje bij of een stevige rode wijn en je bent gelukkig! Dat maakt mij in ieder geval gelukkig :p

Smakelijk!

Wildstoof met paddenstoelen en pastinaakpuree
Pin recept Delen op Facebook
4.78 van 9 stemmen

Wildstoof met paddenstoelen en pastinaakpuree

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 600 gram wild poulet (hert en/of wild zwijn)
  • zout en peper
  • 1 – 2 el bloem
  • flinke klont boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot wildfond (of runderfond)
  • flesje bockbier
  • 1 el appelstroop
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el worcestershiresaus
  • bosje tijm
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 gram gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shii take en oesterzwammen)s
  • gedroogde oregano
  • hazelnoten

Pastinaakpuree

  • 4 – 6 pastinaken
  • melk
  • 1 kippenbouillonblokje

Instructies

  • Dep het vlees droog en snijd het in blokjes en kruid rondom met peper en zout. Voeg 1 tot 2 eetlepels bloem toe en roer door het vlees totdat het rondom bedekt is met bloem. Verhit een grote klont boter in een diepe stoofpan en bak het vlees rondom bruin.
  • Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Voeg toe aan het vlees en bak ook mee totdat ze lichtbruin zijn. Maak de knoflook schoon, snipper deze en bak ook zo'n 2 minuutjes mee. Voeg het fond, bier, appelstroop, azijn en de worcestershiresaus toe. Roer alles goed door.
  • Voeg dan de kaneelstokjes, het bosje tijm en de laurierblaadjes toe en roer nog eens. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en stoof in zo'n 3 uur gaar. Je wil dat het vlees uit elkaar valt. Haal het laatste half uurtje het deksel van de pan om de saus wat in te koken.
  • Snijd de paddenstoelen in grove stukken en bak ze in een scheutje boter in een aparte pan. Kruid met peper en zout en wat gedroogde oregano. Laat uitlekken op keukenpapier in een vergiet en zet opzij. Het maakt niet uit als dit koud wordt.

Pastinaakpuree

  • Schil de pastinaken en snijd in kleine blokjes. Breng de melk met het bouillonblokje aan de kook (let op dat de melk niet aanbrandt!) en pocheer hier de stukjes pastinaak in totdat ze mooi zacht zijn. Afhankelijk van hoe groot je de pastinaak hebt gesneden duurt dit 5 tot 10 minuten. Pureer de pastinaak vervolgens met een deel van de melk tot een mooie gladde puree. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Wildstoof

  • Roer de paddenstoelen door het stoofvlees. Hak de hazelnoten grof. Schep wat pastinaakpuree op een bord, leg hier een schepje wildstoof op en bestrooi met de hazelnoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.