Spicy poncha met passievrucht

Spicy poncha met passievrucht

Poncha is hét drankje van Madeira. En daar ben ik dus laatst op vakantie geweest. Nadat ik het daar had geproefd wilde ik het natuurlijk ook zelf eens een keer maken 🙂

Eerst even een klein achtergrondverhaaltje over de poncha uit Madeira. Vroeger werd er met name suiker(riet) op het eiland verbouwd. Dit was relatief makkelijk om te verbouwen en leverde veel geld op. Omdat Madeira dus vól suiker(riet) stond, besloten ze hier ook rum (Arguadente) van te maken. Deze suikerriet rum uit Madeira is in Nederland niet te krijgen, daarom gebruik ik in dit recept de beter verkrijgbare Braziliaanse suikerriet rum: Cachaça.

Aangezien Madeira een eiland is, werd er uiteraard ook altijd al veel gevist. In de koudere maanden maakten de vissersvrouwen poncha van de Aguadente rum om warm te blijven terwijl ze op de vissersmannen wachtten. Belangrijkste aan dit verhaal, is dat de poncha dus bedoeld is om lekker warm van te worden.

In dit recept doe ik het dus net een beetje anders dan de traditionele poncha. Ik voeg namelijk wat pittig honingwater toe. Zo krijg je het namelijk nóg warmer van deze poncha! Ik doe er wel iets minder alcohol in, want ik vond ze érg sterk. Mocht je wel van sterk houden, dan kun je dus iets meer cachaça gebruiken.

Poncha kun je overigens met heel veel verschillende soorten fruit maken. Citrus gaat er bijna altijd wel in, maar daarnaast kun je ook nog heerlijk variëren met bijvoorbeeld passievrucht, aardbei of mandarijn. Ik vond persoonlijk de variant met passievrucht erg lekker, dus deze heb ik gemaakt! Probeer het zeker ook eens een keertje uit 🙂

Geniet ervan!

Spicy poncha met passievrucht, sinaasappel en citroen
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Spicy poncha met passievrucht

Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 200 ml cachaça Braziliaanse suikerriet rum
  • 2 citroenen
  • 4 perssinaasappels
  • 4 passievruchten
  • 3 el pittig honingwater

Instructies

  • Doe de cachaça in een ruime kom. Pers hier de sinaasappels en citroenen bij uit. Schept het vruchtvlees uit de passievruchten en voeg dit ook toe. Doe hier het pittige honingwater bij en roer alles goed door met de garde.
  • Zeef het mengsel en verdeel over de glazen of giet het over in een kan. Je serveert poncha op kamertemperatuur (zonder ijs).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.