Spaanse kip empanada’s

Spaanse kip empanada’s

Ik maakte al een keer eerder empanada’s en dat beviel me zo goed, dat ik er deze keer een echt Spaanse variant van makte, met een heerlijke vulling van knoflookkip! De vulling is zo gemaakt en geïnspireerd op mijn heerlijke Spaanse kipkluifjes, die overigens ook superlekker zijn 😉 En deze empanada’s zijn, net als de Spaanse kipkluifjes, een perfect onderdeel van een tapasmaaltijd! Zet die tafel maar goed vol en geniet! Bekijk ook eens mijn andere tapasrecepten!

En om de randjes zo mooi te vouwen, kun je denk ik het beste even oefenen.. Bij mij ging het namelijk ook niet meteen perfect. Knijp eerst de randjes dicht, zodat de vulling er goed in blijft zitten. Vouw dan telkens een stukje deeg naar binnen (naar de gevulde kant van de empanada) en druk goed aan, vouw dan het stukje deeg net naast die vouw ook weer naar binnen. Zo krijg je het mooie gedraaide patroon zoals de empanada’s op de foto!

En lukt dit niet, dan is dat natuurlijk ook geen ramp. Druk ze dan gewoon dicht met een vork, maakt ze er zeker niet minder lekker op! Misschien iets minder mooi.. Maar daar valt ook wel mee te leven he 🙂

Smakelijk!

Spaanse knoflookkip empanada's
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Spaanse kip empanada’s

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 14 empanada’s
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram bloem
  • 100 gram koude roomboter in kleine stukjes
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 80 ml ijskoud water

Kipvulling

  • 500 gram kippendijen
  • zout en peper
  • 1 el paprikapoeder
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el gedroogde peterselie
  • scheut witte wijn
  • tabasco naar smaak
  • scheutje kookroom

Empanada's afmaken

  • 1 ei
  • 1 el water

Instructies

Deeg

  • Snijd de boter in kleine stukjes en doe dit samen met de bloem en het zout in een ruime kom. Kneed met je handen tot droge kleine kruimels.
  • Voeg vervolgens het ei en het water toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Maak er een bol van en pak in met plasticfolie. Leg het in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Spaanse kipvulling

  • Snijd de kippendijen in kleine stukjes. Kruid rondom met peper, zout en het paprikapoeder.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote wokpan en bak hier de kipstukjes in gaar. Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze heel fijn. Voeg dit toe aan de pan bij de kip en bak een paar minuten mee.
  • Maak de rode peper en de knoflook schoon en snipper beiden. Voeg ook toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee. Voeg dan de peterselie, wijn en tabasco toe. Kook dit vervolgens in totdat je kip weer wat droger is.
  • Voeg dan de kookroom toe en roer goed door totdat je een saus hebt die goed aan de kip blijft hangen, hij moet niet te vochtig zijn.
  • Laat de vulling vervolgens afkoelen tot tenminste kamertemperatuur.

Empanada's maken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak je deegbol en rol deze zo dun mogelijk uit tot ongeveer een halve centimeter. Steek hier met een grote ronde koekjesvorm rondjes deeg uit voor de empanada's.
  • Schep wat vulling in het midden van het deegrondje (ongeveer 2 eetlepels). Vouw het deegrondje dubbel en knijp de zijkanten dicht. Je kunt dit nu met een vork dicht duwen of telkens met je duim een randje omvouwen totdat je een mooi soort van gedraaid gevlochten patroon hebt zoals op de foto.
  • Doe dit totdat al het deeg en alle vulling op is. Heb je nog restdeeg? Kneed het dan even opnieuw door en rol het opnieuw uit.
  • Leg alle empanada's op een met bakpapier beklede bakplaat. Kluts het eitje met 1 eetlepel water en bestrijk hier de empanada's mee (met een kwastje). Bak de empanada's 35 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met aïoli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.