Rozen chiffon cake met witte chocolade

Rozen chiffon cake met witte chocolade

Ken je die mooie knalgroene Indonesische pandan (spons)cake? Daar heb ik het idee voor deze leuke roze chiffon cake vandaan 🙂 Ik wil al een tijdje een pandan sponscake bakken, maar vind het ook leuk om originele takes op authentieke recepten te maken. Daarom had ik toch besloten om met een leuke roze cake aan de slag te gaan, in plaats van met de klassieke groene pandan chiffon cake.

Omdat een chiffon cake toch wel het leukste is in een leuk kleurtje, gebruikte ik wat (licht)roze voedsel kleurpasta. In principe kun je deze chiffon cake ook maken zónder de kleurstof. Maar eerlijk, zo roze is ie toch veel leuker dan wanneer het gewoon een ‘cake kleur’ heeft.

Om de rozensmaak aan de cake te geven, gebruik ik zelf rozen extract. Daarvan heb je echt maar een heel klein beetje nodig. Maar je kunt ook rozenwater gebruiken. Daarvan heb je wel wat meer nodig om een goede rozensmaak te krijgen. Proef tussendoor een beetje van het beslag om te proeven wat je van de rozensmaak vindt. De ene houdt namelijk van een lichte subtiele rozensmaak (ik!) en een ander houdt van een wat sterkere smaak. Afhankelijk daarvan kun je dus meer of minder rozen extract of rozenwater toevoegen.

Ohja en ik kreeg ook nog de vraag of ik iets moest vertellen.. :p Omdat het ook een leuk idee kan zijn voor een gender reveal party. Aan de buitenkant (als je het rood fruit weglaat) zie je namelijk de kleur van de cake niet.. Die zie je pas echt als je ‘m aansnijdt! Dus misschien is dat ook nog een leuke bestemming voor deze chiffon cake :p

Smakelijk!

Rozen chiffoncake met witte chocolade
Pin recept Delen op Facebook
4.60 van 5 stemmen

Rozen chiffon cake met witte chocolade

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 1 chiffon cake
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • Chiffon cakevorm

Ingrediënten

  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 40 ml zonnebloemolie
  • 90 ml melk
  • roze kleurpasta
  • paar druppels rozen extract (or 1 el rozenwater)
  • 120 gram tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram witte chocolade
  • poedersuiker
  • gevriesdroogd rood fruit (optioneel)

Instructies

  • Zet 2 grote kommen klaar en verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Splits de eieren en doe de eiwitten in de ene kom en de eidooiers in de andere kom. Mix de eidooiers in ongeveer 10 minuten bleek en luchtig met 50 gram van de suiker en mix de eiwitten stijf met de overige 50 gram suiker.
  • Mix vervolgens de zonnebloemolie, melk, roze kleurstof en het rozen extract door de eidooiers tot een mooi egaal roze mengsel. Voeg zoveel kleurstof toe totdat je een mooie lichte roze kleur hebt. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het eidooiermengsel en mix dit ook door het mengsel.
  • Smelt de witte chocolade en mix dit ook door de eidooiers. Stap nu over op een spatel. Spatel nu deel voor deel de eiwitten door het eidooier-mengsel. Begin met een spatel en als je nog 'klontjes' eiwit ziet, kun je voorzichtig met een garde het beslag heel langzaam doorroeren.
  • Giet het beslag in de chiffon cakevorm en zet dit laag in de oven. Bak in 45 minuten gaar. Je kunt checken of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat deze ondersteboven afkoelen.
  • Als de cake volledig is afgekoeld, kun je met een satéprikker rondom te cake gaan (tussen de cake en de vorm) om de cake voorzichtig los te maken van de vorm. Doe dit aan de binnen en buitenkant van de cake. Haal de cake voorzichtig uit de vorm.
  • Bestrooi de cake met poedersuiker. Maal het rood fruit tot kruim in een blender/keukenmachine en strooi dit ook over de cake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.