Rosé risotto met gerookte zalm

Rosé risotto met gerookte zalm

Risotto is top! Het is lekker smeuïg en je kunt er werkelijk álles mee. Daarbij houd ik houd ook nog heel erg van koken met wijn of bier. En laat risotto zich daar nou perfect voor lenen. Voor deze risotto met gerookte zalm koos ik rosé. Ik vind dat rosé heerlijk smaakt met zalm, zowel met gerookte als met verse.

Als bouillon koos ik voor visbouillon. Maar je kunt hier ook garnalen- of groentebouillon voor gebruiken. Gebruik geen bouillon op basis van vlees. Die smaak past echt niet bij de smaak van de gerookte zalm. Gebruik je liever witte wijn dan rosé, ook dat kan! Maar persoonlijk vind ik het recept het lekkerst zoals het is.

Voor mij is het geheim van de perfecte risotto toch wel de combinatie van de gekozen wijn- of biersoort, de bouillon, knoflook en Parmezaanse kaas. Parmezaanse kaas en knoflook moet wat mij betreft in elke risotto. Net als zwarte peper.

Wil je de risotto extra smeuïg, voeg dan naast de room ook een klontje boter toe aan het einde. Niet zo gezond, maar dan wordt de structuur nog mooier en nog zachter. Ik schreef ook een artikel over het maken van de perfecte risotto. Wil je al mijn tips weten, dan kun je daarmee goed vooruit! Liever een andere risotto proberen? Neem dan een kijkje bij al mijn risotto recepten!

Smakelijk!

De perfecte risotto maken met deze risotto tips
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Rosé risotto met gerookte zalm

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram risotto rijst (arborio)
  • 1 kopje rosé
  • 1 liter visbouillon
  • verse tijm
  • scheutje room (kookroom of slagroom)
  • 400 gram gerookte zalm
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas of meer naar smaak
  • versgemalen zwarte peper
  • 0,5 el citroensap

Instructies

  • Maak de sjalotten en fruit ze in een klontje boter in een diepe pan op middelhoog vuur totdat de sjalot licht glazig is. Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de sjalot in de pan en bak een minuutje mee.
  • Voeg de risotto rijst toe en bak even mee totdat het randje van de korrels net niet meer melkwit is. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Blus af met de rosé en roer goed door totdat de rosé volledig is opgenomen door de rijst.
  • Vervolgens ga je lepel voor lepel de bouillon toevoegen. Pas als de bouillon is opgenomen door de rijst, voeg je een nieuwe lepel toe. Doe dit totdat alle bouillon volledig is opgenomen door de rijst. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Is de risotto dan nog te droog of niet gaar genoeg, voeg dan nog wat extra bouillon toe. De korrels zijn gaar als ze helemaal zacht en smeuïg zijn, maar nog nét een iets stevige bite van binnen hebben. Bij risotto is het dus ook een kwestie van blijven proeven!
  • Snijd ondertussen de gerookte zalm in stukken. Voeg als de risotto gaar is wat verse tijmblaadjes (zonder takjes), een flinke scheut room, zwarte peper naar smaak en de Parmezaanse kaas toe. Roer nét voor het serveren de gerookte zalm en het citroensap door de risotto. Bestrooi eventueel ook nog met een deel van de gerookte zalm en de geraspte Parmezaanse kaas. Lekker met een frisse salade.

Notities

Tip! Heb je risotto over? Maak er dan eens lekkere risottoballetjes (arancini) van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.