Red velvet macarons

Red velvet macarons

Goede macarons maken stond al een tijdje op mijn lijstje. Maar macarons maken is best moeilijk. Vind ik in ieder geval. Het heeft me best wat pogingen gekost om ze goed te krijgen. En eerlijk, deze red velvet macarons zijn echt toppertjes! Ik haal zo nu en dan van die mooie grote macarons bij Dutch homemade. Die zijn echt fantastisch lekker! Maar ik vind dat deze red velvet macarons daar zeker niet voor onder doen. De structuur van de koekjes is echt perfect en de vulling is heerlijk!

Een paar dingen waar je wel op moet letten.

  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen, maar dan weer niet té stijf. Hoewel je de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit kunt halen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze echt het mooist
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!

Ik heb gemerkt dat het vooral een kwestie is van oefenen en gevoel krijgen met de structuren en hoe de eiwitten en het beslag er uiteindelijk uit moeten zien. Ik heb een paar slechte batches gehad, maar deze macarons zijn echt fantastisch goed gelukt en echt superlekker! Met dit recept voor zelfgemaakte macarons moet het jou ook zeker lukken!

Geniet ervan!

Red velvet macarons met roomkaasvulling
Pin recept Delen op Facebook
4.65 van 14 stemmen

Red velvet macarons

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Rusttijd:30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 20 macarons
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 75 gram eiwit ongeveer 2 eiwitten
  • mespunt zout
  • rode kleurpasta
  • 50 gram kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram amandelmeel

Vulling

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram monchou
  • 1 tl vanille aroma
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend knalrood mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Zeef dit echt! Anders wordt de structuur van je macarons niet mooi. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
  • Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruikte hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid 😉
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen.

Vulling

  • Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de monchou, het vanille aroma en de poedersuiker. Meng dit tot een mooie luchtige vulling. Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!

5 gedachten over “Red velvet macarons”

    • Oei, dat is inderdaad niet de bedoeling. Macarons maken is niet makkelijk en je moet even wat gevoel krijgen bij hoe het beslag er uit moet zijn en moet voelen. Ik gebruik zelf altijd dit basisrecept en voor mij werkt het eerlijk gezegd altijd wel. Zou het misschien kunnen dat de oven warmer is geweest dan de temperatuur aangeeft? Of dat ze er misschien te lang in hebben gezeten? Het zou ook nog kunnen dat het de eiwitten te stijf geklopt zijn, of dat het macaronbeslag vervolgens te kort gemengd is. Ik heb laatst een artikel geschreven met alle veelvoorkomende problemen op een rijtje: https://eviekookt.nl/macarons-maken-mijn-basisrecept-en-alle-tips-en-tricks-voor-de-perfecte-macarons/ Kun je daar misschien wat mee? Mijn eerste pogingen zijn ook in de prullenbak beland.. maar met dit recept zou het eigenlijk wel moeten lukken. Als je foto’s hebt, kan ik misschien beter identificeren waar het mis is gegaan?

    • Hi Saar,

      Wat vervelend om te horen dat de macarons niet zijn gelukt! Nou moet ik wel zeggen, dat macarons eigenlijk bij niemand de eerste keer goed gaan.. Op basis van de problemen die je omschrijft, denk ik dat de suikerspin smaak komt doordat de suiker niet voldoende is opgenomen in het eiwit, dus dat deze misschien niet lang genoeg gemixt is. En een holle macaron komt vaak door teveel lucht in het beslag. Wat betekent dat het spatelen van het amandelmeel door het eiwit niet voldoende lucht uit het beslag heeft gehaald. Ook het tikken van de bakplaat om de lucht eruit te krijgen kan hier mee te maken hebben, als dat onvoldoende is gebeurd.

      Hopelijk wil je het nog een keer proberen, want als ze lukken zijn ze zo lekker! Ik gebruik zelf altijd dit recept als basis, en ik heb het zo duidelijk mogelijk op papier proberen te zetten.. Maar het is ook wel een beetje een kwestie van oefenen en gevoel krijgen met hoe het beslag er uit moet zien.

      Succes in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.