Red velvet donuts met frosting

Red velvet donuts met frosting

Red velvet is lekker en donuts zijn lekker. Dus red velvet donuts moeten dan ook wel lekker zijn toch? Natuurlijk zijn die lekker! Ik moet zeggen dat ik de roomkaas frosting niet zo mooi op de donuts kreeg, maar dat was het enige nadeel. Qua smaak zijn ze namelijk echt fantastisch! En de kleur van de red velvet donuts is ook prachtig gelukt!

Als je nog nooit donuts hebt gemaakt, ziet het recept er misschien wat spannend uit. Maar echt moeilijk is het niet. Je hebt vooral wat tijd nodig, want het deeg moet goed kunnen rijzen. Het bakken van de donuts is juist hartstikke leuk! Je ziet ze namelijk echt mooi oppoffen in het water en een mooi gaar laagje krijgen. Van binnen worden ze daardoor heerlijk luchtig, precies zoals je donuts wil dus!

Mijn advies: gewoon eens proberen! En als je red velvet donuts nog een beetje spannend vindt, dan kun je natuurlijk ook gewoon met mijn suikerdonuts beginnen 🙂

Smakelijk!

Red velvet donuts met roomkaas frosting
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Red velvet donuts met frosting

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Rijzen:1 uur
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 25 donuts
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Red velvet donuts

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 el suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 450 gram bloem
  • 1 el cacao
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespunt zout
  • 60 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • rode voedselkleurstof

Frosting

  • 100 gram monchou
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 0,5 tl vanille extract
  • melk om evt. te verdunnen
  • leuke versiering optioneel

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Meng in een andere kom de bloem, cacao, bruine basterdsuiker, vanillesuiker en het zout door elkaar. Maak hier in het midden een kuiltje in. Smelt de boter en giet de boter, het ei, de rode kleurstof en het gistmengsel in het kuiltje en kneed (met de hand of met de standmixer) in zo'n 10 minuten tot een mooi net wat plakkerig deeg. Dek het deeg af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg in 1 uur in volume verdubbelen.

Donuts maken

  • Leg een paar vellen bakpapier klaar. Strooi wat bloem over je werkblad en stort hier het deeg op uit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van zo'n centimeter dik. Steek hier je donuts uit met een donutsteker of met andere ronde vormen waarmee je een grotere ronde vorm kunt uitsteken en een klein rondje (de binnenkant). Leg de donuts op het bakpapier en dek af met plasticfolie.
  • Doe dit met al het deeg. Heb je deeg over? Rol dit dan opnieuw uit en steek er nog een paar donuts uit. Eventueel kun je er ook wat donutbolletjes van maken.
  • Laat de donuts daarna (losjes afgedekt met plasticfolie) in 30 tot 45 minuten verdubbelen in formaat. Knip het bakpapier in stukken zodat elke donut op een los stukje bakpapier ligt.

Donuts bakken

  • Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (om in te frituren) in een grote wokpan tot 165 graden.
  • Laat een donut van het bakpapiertje in de hete olie vallen en bak aan beide kanten totdat je een mooie licht roodbruine donut hebt. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier. Doe dit totdat je alle donuts hebt gebakken en laat afkoelen

Frosting

  • Meng alle ingrediënten voor de frosting met een mixer goed door elkaar en verdun een beetje met wat melk. Breng de frosting zo mooi mogelijk op de donut aan met een mesje of lepeltje.
  • Versier eventueel met wat leuke toppings (chocolade, sprinkles, etc.) en laat de donuts afkoelen in de koelkast.

Notities

Donuts blijven niet zo lang zo heerlijk luchtig als wanneer je ze net hebt gebakken. Bewaar ze een dag (in plastic of papier ingepakt) in de koelkast of vries ze in voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.