Ravioli met pistache en truffel

Ravioli met pistache en truffel

Ik eet graag pasta, en ik vind het ook leuk om zo nu en dan pasta zelf te maken. En als ik dan toch die moeite neem om zelf pasta te maken, dan maak ik eigenlijk nagenoeg altijd gevulde pasta. Ravioli bijvoorbeeld of tortellini. Ik vind deze namelijk kant-en-klaar uit de supermarkt niet lekker. En als je ze zelf maakt, zijn ze eigenlijk altijd wél heel erg lekker.

Je maakt namelijk zelf de vulling en zorgt er dan ook voor dat hier lekker veel smaak in zit. Ook structuur vind ik belangrijk. De gevulde pasta’s uit de supermarkten hebben namelijk vaak zo’n niet-te-plaatsen vulling zonder smaak of structuur. In mijn zelfgemaakte ravioli zorg ik ervoor dat er altijd voldoende smaak en structuur in zit 🙂

Vervolgens heb je aan saus of garnering niet zo veel meer nodig. Omdat de pasta uit zichzelf al zo supersmaakvol is. Bij deze ravioli vind ik het lekker om een pesto te serveren, maar je kunt dit soort ravioli ook prima serveren met een simpel botersausje. De smaak van de vulling spreekt namelijk al genoeg!

Geniet ervan 🙂

Ravioli met pistache, ricotta en truffel
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Ravioli met pistache en truffel

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine
  • ravioli vorm

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 grote eieren
  • scheutje goede olijfolie
  • mespunt zout

Vulling

  • 250 gram ricotta
  • 150 gram pistachenootjes
  • paar takjes verse basilicum
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 3 tl truffeltapenade
  • zout en peper

Pistache pesto

  • 50 gram pistachenootjes
  • bosje verse basilicum
  • klein teentje knoflook
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies

Pastadeeg maken

  • Stort de pastabloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg.
  • Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Ik begin meestal zelf in een kom, en stap dan over op het aanrechtblad.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog ? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt.
  • Als je je vinger zachtjes in de deegbal drukt, moet het deeg vanzelf terugveren naar de originele vorm.
  • Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Vulling maken

  • Hak de pistachenootjes grof (eventueel in de grove hakmolen van een keukenmachine). Meng dit met de ricotta, truffeltapenade en de geraspte parmezaanse kaas.
  • Snijd de basilicumblaadjes fijn en roer deze ook door de vulling. Breng op smaak met peper en zout. Dek af tot gebruik.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
  • Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat.
  • Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine (op elke machine anders). Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes.
  • Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Met wat water ertussen blijft het extra goed plakken. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
  • Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Ravioli

  • Kook de pasta in ruim gezouten water in 4 minuten al dente.
  • Verdeel een beetje van de pistache pesto over 4 borden en leg hier de gekookte ravioli op.
  • Strooi er eventueel wat extra geraspte parmezaanse kaas en pistachenootjes overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.