Prosecco risotto met knoflookgamba’s

Prosecco risotto met knoflookgamba’s

Bij het bedenken van mijn kerstrecepten voor dit jaar, merkte ik al gauw dat ik een goed hoofdgerecht miste met vis of schaaldieren. Toen is dit idee geboren. heerlijke grote gamba’s met luxe prosecco risotto en een mooie knalgroene peterselie olie. Hoewel ik dit gerecht als hoofdgerecht heb bedacht, kun je het ook als tussengerecht serveren. En als hoofdgerecht een mooi stuk gebakken vis serveren. Klinkt beiden goed toch? Of maak het een keertje in de zomer tijdens een bbq, een heel veelzijdig gerechtje! Voor de peterselie olie heb je een staafmixer (met mengkom) of keukenmachine nodig.

Ik serveer 5 reuze gamba’s per persoon. Vooral omdat de risotto vrij machtig is, je dit waarschijnlijk in een meer-gangen diner eet en het dan voldoende zou moeten zijn. Eet je dit gerecht gewoon als avondeten en ben je bang dat het te weinig is? Gebruik dan vooral meer gamba’s 😉 Want van deze heerlijke knoflook gamba’s krijg je zeker nooit genoeg!

Om er voor te zorgen dat de gamba’s zo mooi recht blijven tijdens het bakken als op de foto, kun je houten prikkers door de gamba’s steken voordat je ze bakt. Op die manier krijgen ze niet de mogelijkheid om op te krullen tijdens het bakken en blijven ze dus mooi recht 🙂

Vergeet in ieder geval zeker niet om het darmkanaal uit je gamba’s te halen. En door de bovenkant van de schaal open te knippen, zorg je er ook voor dat de garnalen straks makkelijk te pellen zijn (easy peel gamba’s!) en dat de marinade ook goed in het vlees van de gamba’s trekt. Win-win dus 😉

Smakelijk!

Prosecco risotto met knoflook gamba's en zalmeitjes
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Prosecco risotto met knoflookgamba’s

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Knoflookgamba's

  • 20 grote ongepelde reuzegamba's
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • bosje verse peterselie

Prosecco risotto

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram risotto rijst
  • 150 ml prosecco
  • 1 liter garnalenbouillon of visbouillon
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • bosje peterselie
  • peper
  • 100 gram rucola
  • 1 potje (wilde) zalmeitjes (verkrijgbaar bij de Albert Heijn)

Peterselie olie

  • flinke bos verse peterselie
  • 6 el goede olijfolie extra vierge
  • 1 citroen

Instructies

Knoflook gamba's

  • Maak de gamba's schoon door de bovenkant van de schaal open te knippen en het zwarte darmkanaal er uit te halen. De koppen en de schalen laat je er omheen zitten, omdat dit extra smaak meegeeft bij het bakken. Hak de peterselie fijn. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij de gamba's. Meng met de olijfolie, wat peper en zout en de fijngehakte peterselie. Dek af en zet in de koelkast om te marineren

Prosecco risotto

  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak in een klein beetje olijfolie in een hoge pan op middelhoog vuur totdat de sjalot licht glazig is. Voeg de risotto rijst toe en bak dit even mee totdat de korrels niet meer hard wit zijn. Blus af met de prosecco en roer totdat alle prosecco opgenomen is door de rijst. Voeg dan lepel voor lepel de garnalenbouillon toe en voeg pas eer een nieuwe lepel toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt zo'n 20 minuutjes totdat de risotto rijst gaar is en de bouillon volledig opgenomen is.

Peterselie olie

  • Rasp de citroen. Maak de peterselie olie door een flinke bos peterselie met de olijfolie en het citroenrasp in een keukenmachine te pureren tot een mooie felgroene olie. Breng eventueel op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Prosecco risotto met knoflook gamba's

  • Breng de risotto op smaak met gemalen peper, parmezaanse kaas en fijngehakte peterselie. Roer de risotto goed door en houd warm door de pan gesloten te houden (van het vuur af)
  • Pak een platte koekenpan en grill de garnalen aan 2 kanten totdat ze gaar zijn. Garnalen zijn vrij snel gaar dus 2 minuten per kant zou voldoende moeten zijn. Serveer de risotto op een bedje van rucola met de reuze knoflookgamba's. Besprenkel zowel de gamba's als de risotto met de peterselie olie. Garneer met de wilde zalmeitjes en rasp nog wat verse parmezaanse kaas over de risotto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.