Miso zalm met gestoomde paksoi

Miso zalm met gestoomde paksoi

Dit simpele zalmgerecht is in een handomdraai klaar! En toch heb je interessante en complexe smaken op je bord liggen. De sterke smaken van de miso passen goed bij de zachte textuur van de zalm. Eet dit met simpele noedels en gestoomde paksoi en je maaltijd is compleet.

Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen en heeft een heerlijke umami smaak. De witte miso die ik bij deze zalm gebruik is de lichtste variant miso die je kunt krijgen. En ondanks de sterke umami smaak, de minst sterke miso variant. Deze past mooi bij de zachte zalm.

Door de miso te combineren met mirin (zoet) en rijstazijn (zuur) krijg je een nog complexere smaakcombinatie waardoor je gerecht er echt uitspringt. De bijgerechten kunnen dan dus prima simpel zijn.

Wil je liever een gezondere keuze? Kies dan voor sobanoedels. Zit zijn koolhydraatarme noedels op basis van boekweit. Net zo lekker, maar een stukje gezonder. Ook deze passen prima bij de zalm en de gestoomde paksoi.

Heb je geen stoommandje? Dan kun je de paksoi ook prima in een vergiet of zeef stomen boven een pan met kokend water. Deze hoef je niet per se af te dekken, maar het voorkomt wel dat je keuken niet vol stoom komt te staan.

Ik ben benieuwd wat jij van deze smaakcombinatie vindt! Smakelijk weer.

Miso zalm met gestoomde paksoi en rijstnoedels
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Miso zalm met gestoomde paksoi

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Miso zalm

  • 4 zalmfilets met huid
  • 2 el witte miso
  • 1 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl sesamolie

Noedels met paksoi

  • 400 gram rijstnoedels
  • 2 stronken paksoi
  • zonnebloemolie
  • stoommandje

Instructies

  • Meng voor de misozalm alle ingrediënten goed door elkaar en bestrijk de zalm hiermee. Eventueel kun je de zalm ook een half uurtje marineren in de pasta zodat de smaken goed intrekken, maar dit is niet per se nodig.
  • Kook water voor de rijstnoedels en de paksoi. Haal de stengels van de paksoi los en snijd elke stengel doormidden zodat ze in het stoommandje passen. Leg de paksoi in het stoommandje. Kook de noedels volgens de verpakking gaar en stoom de paksoi boven het water in dezelfde tijd gaar (max 5 minuten).
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Haal de overtollige marinade van de zalm (anders gaat dit aanbranden) en bak de zalm gaar. Leg eventueel een deksel op de zalmfilets (of iets anders zwaars) zodat het vel aan de onderkant mooi krokant kan worden. Verhit de overgebleven marinade met een flinke scheut kokend water in een steelpannetje en kook dit in tot een mooi gladde saus. Draai de zalm na 2 minuten om en bak de andere kant ook 2 minuten. De zalm is dan nog mooi roze van binnen.
  • Verdeel de noedels over 4 borden. Leg hier de zalm op en de paksoi naast. Besprenkel met de misosaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.