Licor 43 roomijs met amaretti koekjes

Licor 43 roomijs met amaretti koekjes

Vroeger dronk ik licor 43 denk ik wel wekelijks, zo lekker vond ik het. En lekker vind ik het nog steeds, alleen drink ik niet meer zo vaak sterke drank als vroeger. Tegenwoordig duik ik er liever mee de keuken in 🙂 Hoewel een slokje dan best wel kan 😉

Omdat het toch een van mijn favo likeuren is, besloot ik er ijs van te maken. Stond al langer op mijn lijstje, maar nu eindelijk dan ook echt gemaakt! Met amaretti koekjes omdat die gewoon ook altijd heerlijk zijn. Amandel en vanille smaken namelijk heerlijk samen.

Ik vind ijs maken het makkelijkste met een ijsmachine (ik heb een zelfkoelende, helemaal top!). Maar je kunt roomijs ook zonder ijsmachine maken. Dan is het wel belangrijk dat je regelmatig de ijskristallen kapot roert. Anders wordt je ijs niet zo romig, en juist dat romige is zo lekker! Ik heb er persoonlijk gewoon het geduld niet voor, met een ijsmachine heb je dat geduld een stuk minder hard nodig :p

Smakelijk!

Licor 43 roomijs met vanille, amaretti koekjes en een licor 43 curd
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Licor 43 roomijs met amaretti koekjes

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Opstijven:4 uur
Totale bereidingstijd: 5 uur 30 minuten
Porties: 1.5 liter ijs
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • ijsmachine (optioneel)

Ingrediënten

Licor 43 ijs

  • 5 eidooiers
  • 1 el suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 ml melk
  • 100 ml licor 43

Licor 43 curd

  • 100 gram roomboter
  • 150 gram suiker
  • 100 ml licor 43
  • 2 eidooiers
  • 2 hele eieren
  • 1 tl vanille extract

Topping

Instructies

Licor 43 ijs

  • Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Klop de dooiers met de suiker en het vanille extract tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het volume is dan nagenoeg verdubbeld.
  • Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk en de gewone melk tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
  • Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren. Doe het vervolgens terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Roer er dan pas de licor 43 doorheen.
  • Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
  • Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 minuten laten draaien.
  • Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.

Licor 43 curd

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de suiker in een (glazen kom). Je gaat dit au bain marie smelten boven kokend water.
  • Zet een pan kokend water op het fornuis en zorg dat het water de kom niet raakt. Zo kun je het mengsel smelten en garen op een goed te controleren temperatuur. Smelt op deze manier de boter met de suiker onder regelmatig roeren
  • Splits 2 eieren (hiervan gebruik je alleen de dooiers). Mix de dooiers met de hele eieren en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Blijf nu regelmatig roeren voor 20 tot 30 minuten (afhankelijk van hoe hoog je het gas hebt staan) totdat je een mooie dikke curd hebt. De curd dikt nog iets in als deze afkoelt. Je hebt een mooie dikte als de curd langzaam van je lepel valt. Denk aan de dikte van yoghurt.
  • Roer er dan pas de licor 43 doorheen. Leg een velletje plasticfolie op de curd (druk aan op de bovenkant, anders kan er een velletje ontstaan) en laat afkoelen in de koelkast.

IJs samenstellen

  • Schep vervolgens een deel van het ijs in een diepvriesbak en verdeel hier wat licor 43 curd en wat verkruimelde amaretti koekjes overheen. Schep hier weer een laag ijs op en verdeel daar weer wat curd en verkruimelde koekjes overheen. Doe dit tot al het ijs in de diepvriesbak zit en eindig met een laag curd en verkruimelde koekjes
  • Houd wat curd en koekjes achter om over het ijs te serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.