Kefta tajine met eieren

Kefta tajine met eieren

Tajines zijn alleen al leuk om te maken omdat het er zo superleuk uitziet! Ik vind een tajine namelijk heel erg mooi 🙂 Ik heb zelf een gietijzeren tajine, omdat ik een keer een ongelukje gehad heb met eentje die helemaal van keramiek is (was gescheurd in de oven).. Dus better safe than sorry! Die van mij is lekker van gietijzer 🙂 En dat werkt ook hartstikke prima!

Het lekkere van een tajine is dat alle smaken en sappen goed in het gerecht blijven, door de vorm van de tajine. Wat je er vervolgens in doet, kun je lekker zelf weten. Deze keer maakte ik een tajine met lamsgehaktballetjes en eieren. Een soort shakshuka meets tajine, maar dan anders :p

De eieren gaar je net zolang totdat ze nét zijn gestold, die heerlijke zachte eidooier past namelijk heel erg goed bij de wat stevigere lamsgehaktballetjes. Ik serveerde deze tajine met zelfgebakken Turks brood, maar je kunt ‘m ook prima serveren met bijvoorbeeld (parel)couscous. Beiden érg lekker!

Smakelijk 🙂

Kefta tajine met lamsgehaktballetjes, ras el hanout en eieren
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Kefta tajine met eieren

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • tajine

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 100 gram blanke amandelen

Kefta

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gram lamsgehakt
  • bosje verse munt
  • 3 el ras el hanout
  • 1 tl cayennepeper
  • zout en peper

Tajine

  • klontje boter
  • 1 pot kippenfond à 350 ml
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 2 el citroensap
  • 1 el ras el hanout
  • 4 – 6 eieren
  • verse munt
  • verse peterselie

Instructies

  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en rooster hier de blanke amandelen in totdat ze rondom mooi lichtbruin zijn. Laat ze vervolgens uitlekker op keukenpapier.

Kefta

  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper beiden heel erg fijn. Hak de verse munt ook heel erg fijn. Hak de amandelen ook fijn en houd ongeveer een vijfde apart. Meng de rest met alle ingrediënten voor de kefta en kneed goed door elkaar. Maak kleine balletjes van het gehaktmengsel.

Tajine

  • Verhit een klontje boter in de tajine en bak hier de gehaktballetjes in totdat ze rondom mooi bruin zijn. Giet het kippenfond erbij, de kruiden en het citroensap en roer alles voorzichtig maar goed door elkaar. Doe het deksel op de tajine en laat dit een half uurtje pruttelen totdat de kefta mooi gaar is.
  • Breek de eieren over de tajine (goed verdeeld) en doe het deksel er nog op. Laat op een laag pitje opstaan totdat het eiwit nét gestold is. Het is het lekkerst als de dooier nog zacht is. Bestrooi de tajine met wat verse munt, peterselie en de gebakken amandelen die je apart had gehouden. Lekker met Turks brood of (parel)couscous.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.