Duif met bundelzwammen en kalfsjus

Duif met bundelzwammen en kalfsjus

Dit was echt een topgerechtje! Wat chiquer dan de gerechtjes die ik normaal maak, maar voor kerst mag dat natuurlijk ook wel! Ik liet me inspireren door de gerechten van sterrenchefs, door niet alleen een jus te maken, maar ook te zorgen voor andere structuren met bijvoorbeeld de mayonaise en de crunch van de hazelnoten.

En een duivenborstje is ook gewoon een prachtig stukje vlees, dus dat is al een mooi begin natuurlijk! Duivenborstjes zijn alleen natuurlijk niet zo groot, daarom maakte ik dit meer als tussengerechtje, maar wil je dit liever als hoofdgerecht maken. Dat kan natuurlijk ook! Maar dan zou ik 2 duivenborstjes per persoon aanhouden. De duivenborstjes haalde ik bij de Sligro (in de diepvries), maar misschien heeft de poulier of slager ze ok wel in het seizoen.

Geloof me in ieder geval als ik zeg dat het echt de moeite waard is om duif te proberen (zeker als je het nog nooit gehad hebt). In dit recept komt de duif namelijk helemaal tot zijn recht!

Smakelijk 🙂

Gebakken duivenborstjes met bundelzwammen, kalfsjus, arganmayonaise en hazelnoten
Pin recept Delen op Facebook
3.75 van 4 stemmen

Duif met bundelzwammen en kalfsjus

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 10 minuten
Rusttijd:5 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • keukenmachine of staafmixer met mengkom

Ingrediënten

  • handjevol hazelnoten

Argan mayonaise

  • 2 eidooiers op kamertemperatuur
  • paar druppels citroensap
  • peper en zout
  • arganolie

Kalfsjus

  • 400 ml kalfsfond
  • scheutje rode wijn
  • paar druppels worcestershiresaus

Duif met bundelzwammen

  • peper en zout
  • boter
  • 1 bosje bundelzwammen
  • 4 duivenborstjes (houtduif) – op kamertemperatuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de hazelnoten in zo'n 5 – 10 minuten mooi lichtbruin. Hak ze grof en zet opzij.

Kalfsjus

  • Kook de kalfsjus, samen met een scheutje rode wijn en een paar druppels worcestershiresaus tot een mooie net wat dikke jus. Dit betekent dat je nog maar een heel klein laagje in je pannetje overhoudt

Arganmayonaise

  • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn, houd ze anders voor 5 minuten onder lauwwarm stromend water. Scheid de eieren, je hebt alleen de dooiers nodig.
  • Pak het kleinste bakje van je keukenmachine of pak een klein bakje waar je staafmixer net in past. Pureer je eidooiers met het citroensap en wat zout en peper. Voeg een beetje arganolie toe en pureer opnieuw. Doe dit net zolang totdat je een mooie dikke mayonaise hebt. Doe dit over in een spuitzakje en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Duif met bundelzwammen

  • Trek de bundelzwammen los van elkaar en bak ze in een klontje boter met wat peper en zout net gaar. Laat uitlekken in keukenpapier.
  • Zorg dat de duivenborstjes op kamertemperatuur zijn. Dep ze droog en kruid rondom goed met peper en zout. Verhit een flink stuk boter in een platte koekenpan totdat deze schuimt en bak de duivenborstjes 2 – 3 minuten aan 1 kant. Draai ze om en schep er gedurende 1 minuut de boter overheen.
  • Laat de duifjes 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Verdeel de bundelzwammen over 4 borden. Snijd de duiven in reepjes (trancheren) en verdeel over de bundelzwammen. Giet er een lepel kalfsjus overheen. Doe er wat toefjes van de mayonaise bij en bestrooi met de hazelnoten (was ik vergeten, daarom staan deze niet op de foto).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.