Burmese gebakken rijst

Burmese gebakken rijst

Ik ben weer eens wat nieuwe keukens aan het ontdekken! Een paar dagen terug maakte ik een curry uit Maleisië en nu een rijstgerecht uit Burma (Myanmar). Leuk om te doen, want zo ontdek je weer nieuwe superlekkere smaakcombinaties. In dit gerecht waardeer ik vooral de heerlijke frisse smaak van de munt. Die goed combineert met alle zoute, zoete en pittige smaken in het gerecht 🙂

Nou ga ik niet zeggen dat dit een authentiek recept is uit Burma, aangezien ik altijd wel mijn eigen draai aan een recept wil geven en graag zoveel mogelijk smaak toevoeg. Maar het recept is zeker geïnspireerd op de Burmese keuken. Waardoor ik toch weer nieuwe smaken kan ontdekken.

Verder is het gewoon weer een lekker makkelijk recept waarmee je prima vooruit kunt op een doordeweekse dag. Je hoeft er namelijk niet uren voor in de keuken te staan, binnen een half uurtje heb je een heerlijk gerecht op tafel staan! Hopelijk verrassen de smaken jou ook 🙂

Smakelijk!

Burmese gebakken rijst met komkommer
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Burmese gebakken rijst

Voorbereiding 10 min
Bereiding 20 min
Totale bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 250 gram basmati rijst
  • 500 gram kipgehakt
  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 2 cm
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el sambal brandal
  • 1 tl palmsuiker
  • 2 el ketjap asin
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el vissaus
  • 1 limoen
  • flinke bos verse munt
  • rode peper garnering

Instructies

  • Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Laat eventueel afkoelen voordat je het bakt.
  • Bak het kipgehakt rul in een grote wokpan, eventueel in een scheutje zonnebloemolie.
  • Maak de sjalotten schoon en snijd in ringetjes. Voeg toe aan het gehakt en bak ook even mee.
  • Maak vervolgens de knoflook en de gember schoon. Pers de knoflook uit boven het vlees en rasp de gember. Roer goed door en bak ongeveer een minuutje mee. Voeg dan de kruiden, palmsuiker en de sambal toe en roer nog eens goed door.
  • Voeg de rijst toe en bak deze mee totdat de rijst wat droger en knapperige wordt. Voeg dan de ketjap manis, ketjap asin, vissaus en het sap van 1 limoen toe. Roer vervolgens weer alles goed door.
  • Pluk vervolgens de muntblaadjes van een flínke bos munt (of een heel plantje) en roer dit ook door de rijst. Serveer met komkommer en eventueel kroepoek en een gebakken eitje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling