20 x lekkere kerst hoofdgerechten

20 x lekkere kerst hoofdgerechten

Het is elk jaar weer lastig! Wat eten we met kerst dit jaar? Ik moet er zelf ook altijd goed over nadenken, terwijl ik genoeg recepten heb. Ik wil namelijk elk jaar een nieuw kerstrecept uitproberen! En ik vind het dan ook niet erg om daar lekker de hele dag voor in de keuken te staan. Maar niet iedereen heeft daar zin in. Ik heb dus een aantal mooie kerstrecepten voor je op een rijtje gezet, waarvan de ene wat meer werk is dan de andere. Welk kerstrecept komt bij jou op tafel deze kerst?

1. Crispy varkensbuik

Krokante varkensbuik met ketjapsaus

Ik wilde al zo lang een varkensbuik maken met écht krokante huid. En man man man wat is dat met dit recept goed gelukt zeg! Gemarineerd in een Indonesisch geïnspireerde marinade met een heerlijke ketjapsaus. Het is waarschijnlijk niet wat je gewend bent met kerst, omdat er Aziatische smaken in verwerkt zitten, maar het is echt zeer de moeite waard!

>> Naar recept voor krokante varkensbuik

2. Kabeljauwhaasje met witte wijnsaus

Kabeljauw haasje met witte wijnsaus, Hollandse garnaaltjes en zeekraal

Persoonlijk vind ik een visgerecht voor kerst altijd wat lastiger te bedenken. Komt waarschijnlijk doordat de helft van mijn gezin van huis uit geen vis at vroeger. Wij aten dus nóóit vis met kerst. Tegenwoordig kan dat natuurlijk wel! Maar daardoor vind ik het dus wel lastiger om een leuk en luxe gerecht te bedenken met vis. Nu denk ik dat dat met dit heerlijke gebakken kabeljauwhaasje, met witte wijnsaus en bloemkoolpuree goed gelukt is!

>> Naar recept voor kabeljauw haasje met witte wijnsaus

3. Porchetta met appelcidersaus

Porchetta met appelcidersaus

Ik ben persoonlijk heel erg trots op dit recept! De eerste keer namelijk dat ik een porchetta maakte, en hij is echt super goed geworden! Nog heerlijk mals vanbinnen met een super krokante buitenkant! Precies zoals een porchetta hoort 🙂 Met een appelcidersausje dat er ook echt perfect bij past!

>> Recept voor porchetta

4. Krokante halloumi taartjes met paddenstoelen

Krokante filodeeg taartjes met paddenstoelen, truffelolie en halloumi

Of zet je liever een vegetarisch hoofdgerecht op tafel? Dan raad ik je zeker aan om deze krokante taartjes met een heerlijke hartige vulling van hazelnoten, halloumi en paddenstoelen op tafel te zetten! Hoe leuk ziet het er uit als iedereen zijn eigen taartje heeft? En het is superlekker! Ook voor een echte vleeseter 😉

>> Naar recept voor krokante taartjes met halloumi

5. Parelhoen met truffelpuree

Parelhoen met truffelpuree, truffeljus, pancetta en geroosterde tomaatjes

Ik had het nog nooit eerder gemaakt, maar wat is parelhoen een lekker stukje vlees zeg. Heel erg lekker mals en zacht. Perfect met een heerlijke truffel-uienpuree, truffeljus en gebakken tomaatjes. Ik vond dit echt een fantastisch bordje. Leuk als je een keer wat nieuws wil proberen met kerst! Dat vind ik zelf in ieder geval altijd erg leuk om te doen 🙂

>> Naar recept voor parelhoen met truffelpuree

6. Gevulde pompoen

Gevulde pompoen met fregola, pesto, mozzarella en crispy ham

Ik wilde eens een hoofdgerecht maken voor kerst waarbij niet per se het vlees de hoofdrol speelt. Dat is goed gelukt vind ik, met deze heerlijke gevulde pompoen! Er zit wel vlees in, maar dat is ondersteunend aan de smaak van de pompoen. De pompoen is namelijk heerlijk zacht en zoet, dus dat heeft wel een wat zoutere tegenhanger nodig. De pesto en de ham vervullen daar een belangrijke rol in..

>> Naar recept voor gevulde pompoen

7. Bavette rollade

Bavette rollade met serranoham, champignons en truffelsaus

Dit prachtige pronkstuk mag niet ontbreken op jouw kersttafel! Een heerlijke malse – en nog mooi rood vanbinnen – bavette rollade. Met een vulling van truffel, parmaham en paddenstoelen (à la Beef Wellington) mét een heerlijke truffelsaus erbij!

>> Naar recept voor bavette rollade

8. Zwarte pasta met gevulde inktvis

Zwarte pasta met gevulde inktvis en knoflookboter

Voor veel mensen zal dit misschien iets te spannend zijn. Zwarte pasta en dan ook nog inktvis. Maar geloof mij, het is juist echt heel erg lekker! De vulling is gemaakt van inktvis, chorizo en pijnboompitjes. Daardoor heeft de inktvis een beetje een Spaans-Italiaanse smaak. Je maakt er een simpele knoflookboter bij waardoor je een heerlijke en speciale pasta hebt, die eens niet in de saus zwemt 😉

>> Naar recept voor zwarte pasta met gevulde inktvis

9. Surf & Turf van ossenhaas met bisque saus

Surf & turf van ossenhaas met gamba's en bisque saus

Dit stond bij mijzelf op tafel vorig jaar met Kerst. Op 1e kerstdag maak ik altijd met mijn ouders en vriend een heerlijk veel-gangen-diner met allemaal nieuwe recepten. En deze topper was daar eentje van 🙂 Een heerlijk gebakken ossenhaasje met bisquesaus en gebakken gamba’s.

>> Naar recept voor Surf & Turf van ossenhaas

10. Hertenbiefstuk met rode portsaus

Hertenbiefstuk met portsaus, zoete aardappelpuree een paddenstoelen

Dit is al een oldie, maar deze hertenbiefstuk blijft lekker! Serveer de hertenbiefstuk op een heerlijke zoete aardappelpuree met gebakken paddenstoelen, een rode portsaus en gefrituurde enoki paddenstoeltjes. Als je het aan mij vraagt, doet wild het altijd goed! Een hertenbiefstukje in plaats van een gewone biefstuk maakt het toch nét wat specialer.

>> Naar recept voor hertenbiefstuk met rode portsaus

11. Saffraan risotto met gamba’s en prosecco

Saffraan risotto met gamba's, zeekraal, zalmeitjes en prosecco sabayon

Ik vind risotto op de een op andere manier altijd heel erg chique. Terwijl het volgens mij in Italië juist wat meer een armengerechtje is, dat zijn overigens vaak de lekkerste! Ik maakte het extra kerstig en chique met gebakken gamba’s, zalmeitjes, saffraan, zeekraal en een prosecco sabayon. Klinkt goed toch?

>> Naar recept voor saffraan risotto met gamba’s en prosecco

12. Portugees stoofvlees

Portugees stoofvlees met chouriço en rode port

Misschien niet heel erg kerstig. Maar wel wat anders voor als je graag een stoofpotje op tafel zet met kerst! Deze Portugese stoofpot zit namelijk hartstikke vol met Portugese smaakmakers. Je brengt ‘m namelijk op smaak met gerookt paprikapoeder, chouriço, port en wijn! Kan niet vies zijn toch?

>> Naar recept voor Portugees stoofvlees

13. Beef Wellington

Beef wellington

Deze topper stond vorige kerst bij mij op tafel als pronkstuk. Ik had iets te weinig champignonmengsel voor ertussen gemaakt, maar dat heb ik in dit recept voor jullie verdubbeld, zodat je zeker genoeg hebt! Verder was ie echt hartstikke lekker! Overigens niet de eerste keer dat ik ‘m maakte.. Maar de eerste keer was iet niet zo goed.. Kan gebeuren he 😉 Deze was gelukkig wel perfect!

>> Naar recept voor beef wellington

14. Makreel met saffraan risotto

Gebakken makreel met saffraan risotto en pesto roomsaus

Wil je het graag simpel houden deze kerst en heb je ook geen zin om veel geld uit te geven aan eten? Dan is dit gerecht perfect! Het is namelijk wel feestelijk én heel erg lekker. Maar het is niet moeilijk om te maken en de vis kost ook echt helemaal niks! Klinkt als een goede deal toch?

>> Naar recept voor gebakken makreel met risotto

15. Tortellini van eend met portsaus

Tortellini met een vulling van eend en een rode portsaus

Ik vond dit zo’n geweldige pasta. Zelf maakte ik het niet voor kerst, maar ik zou dit met kerst echt zó op tafel willen hebben. Zelf pasta maken is wat werk, maar het is vooral ook heel erg lekker, dus het is alle moeite meer dan waard!

>> Naar recept voor tortellini van eend met portsaus

16. Konijnenbouten in witte wijnsaus

Konijnenbouten gestoofd in witte wijn met paddenstoelen (Lapin au vin)

Wil je wild op tafel zetten deze Kerst? Dan heb ik een heerlijk recept voor gestoofde konijnenbouten voor je! In een heerlijke witte wijnsaus met gerookt spek en paddenstoelen. Super easy én super lekker!

>> Naar recept voor konijnenbouten in witte wijn

17. Kabeljauw gratin

Kabeljauw gratin in tomatensaus

Een heerlijk pannetje met kabeljauwhaasjes in een romige saus met kaas. Geloof me, hier wordt iedereen aan tafel gelukkig van! 🙂 Serveer bijvoorbeeld met verse pasta en een luxe salade. Helemaal goed!

>> Naar recept voor gegratineerde kabeljauw

18. Peper roomsaus stoofvlees

Stoofvlees in peperroomsaus

Vind je het lekker om een stoofpotje op tafel te zetten deze kerst? Dan heb ik een leuke variant voor je. Wat dacht je van stoofvlees in een peperroomsaus? Nét anders dan je gewend bent en hartstikke lekker!

>> Naar recept voor stoofvlees in peperroomsaus

19. Kabeljauw met miso beurre blanc

Gebakken kabeljauw met miso beurre blanc, parelcouscous en courgette salade

Nog een heerlijk visgerechtje! Parelcouscous met courgette salade, gebakken kabeljauw en een miso beurre blanc. Een vrij simpel gerechtje, maar zó smaakvol! Het ziet er misschien ook niet zo feestelijk en kleurrijk uit als de andere gerechten, maar laat dat je vooral niet tegenhouden 🙂

>> Naar recept voor kabeljauw met miso beurre blanc

20. Osso buco met paddenstoelen

Osso buco met sherry, witte wijn en gemengde paddenstoelen: Herfst osso buco

Ik heb een heerlijke variant op de gewone osso buco voor je klaarstaan! Osso buco met sherry en gemengde paddenstoelen 🙂 Net zo lekker mals vlees, maar dan met een heel andere saus erbij. Ook super lekker met pasta natuurlijk, zoals het hoort!

>> Naar recept voor osso buco met paddenstoelen

Hopelijk geven deze heerlijke kerstrecepten jou voldoende inspiratie voor het kerstdiner. Ben je nou toch op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan al mijn kerstrecepten en zoek jouw favoriet uit! En ben je nog op zoek naar een nagerecht? Dan heb ik ook een aantal lekkere recepten voor je op een rijtje gezet!

Smakelijk 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.